monica mastermind: akta dig för kronisk inflammationInflammationer i kroppen är kopplat till symptom som rodnad, svullnad, värmeökning och smärta. Vid skada eller infektion så uppstår en inflammation i kroppen. I många fall, som vid ett sår, så är inflammationen bra för oss och även i vissa fall livräddande. Men det finns tillfällen då kroppen feltolkar sin information och tror att vår egen vävnad är fienden. Det skapas då en inflammation för att skydda oss - men som då istället drabbar friska organ. Efter en lång tid i detta påfrestande tillståndet så kommer ledbrosket eller tarmen brytas ner - vilket ger sjukdomar. På sikt kan även hjärt- och kärl påverkas, cancercellar accelererar och hjärnan kan skadas. Vad som påverkar den kroniska inflammationen är bland annat fria syreradikaler, övervikt, mättat fett och transfetter, stress och rökning.

Vad kan man då tänka på för att förhindra detta?
♥ Håll vikten (men akta sig för orealistisk viktkontroll).
♥ Äta långsamma kolhydrater - undvik höga blodsockertoppar!
♥ Ät mycket omega 3, finns i fet fisk och skaldjur.
♥ Ät massvis med antiinflammatoriska frukter, grönsaker och bär.
♥ Kryddor som tex gurkmeja motverkar (gurkmeja är även kanon när man börjar känna sig förkyld, blanda ut ganska mycket i vatten och drick!).
♥ Naturligt tillagad mat.
♥ Minska stressnivån.

Det är som vanligt många punkter som återkommer - att äta ren och antioxidantrik mat är bra för allt. Samt att sluta stressa och ge fan i att röka. Universalråd som alltid fungerar, utan att vara klyschigt. Jag har även denna gången hittat min visdom i boken Livskraft av Helena Nyblom. Läs gärna mer om ämnet, det finns galet mycket, så hitta även det som fungerar för dig, det som får dig att må bra. Vi är alla olika. (Men tillräckligt lika för att pizza och hamburgare aldrig är hälsosamt, oavsett vem!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0