tillväxthormon

Jag låg och läste lite i boken Livskraft av Helena Nyblom och kom in på ett kapitel om tillväxthormon, intressant faktiskt! Precis som allt som har med kroppen att göra så ligger det en väldig massa forskning bakom, och angående just tillväxthormon så har man tidigare trott att det för vuxna inte har haft någon större betydelse, då vi inte behöver växa mer. Hos barn har man hela tiden vetat om att det är av stor vikt att nivåerna är tillräckligt höga, och alla spädbarn testas för att motverka till exempel dvärgväxt. Men forskning visar att brist på tillväxthormon hos vuxna kan ge allt ifrån högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, ökad bukfetma, minskad muskelmassa och bentäthet till minnesproblem.
 
Men om man däremot är rädd om sina naturliga tillväxthormoner som vi faktiskt kan påverka till det bättre på naturlig väg så vinner man desto fler hälsovinster. Hormonet har en anabol effekt (alltså bygger upp och reparerar vävnad i kroppen) och tros ge positiva effekter på vår energi, hjärtmuskelaktivitet, lungkapacitet, njurfunktion, minne och koncentration. Dessutom anser man att det skapar en känsla av välbefinnande samtidigt som det stärker imunförsvaret, skelettet och hår, hud och naglar. Ett superhormon!
 
Det finns sätt att påverka sina nivåer av tillväxthormon till det bättre:
  • Se till att sova ordentligt! Minst 8 timmar kvalitativ sömn per natt. Ät inte inom tre timmar till att du går och lägger dig (framförallt inte kolhydrater och koffeinhaltiga drycker), eftersom insulinet som frigörs då hämmar tillväxthormonets insöndring. Detta hade jag ingen aning om, men kan vara en anlledning till att man vaknar trött och seg efter en tung och sen middag dagen innan trots att man sovit tillräckligt många timmar. Tillväxthormon bidrar till att vi vaknar utvilade och alerta.
  • Träna i lagom dos! Speciellt styrketräning med fokus på de stora muskelgrupperna och medel- till intensiv löpträning. Endorfinerna som utsöndras vid träning bidrar också till bättre hormonnivåer.
  • Skippa småätandet och se upp för övervikt. Vid viktminskning (efter övervikt såklart, banta inte bort något som inte finns!) så ökar insöndringen och det blir dessutom lättare att hålla vikten. Protein behövs för att tillväxthormonet ska kunna bygga upp vävnaderna i kroppen.
Det finns naturligtvis hur mycket mer som helst att läsa om på ämnet, jag har bara skrapat lite på ytan. Men tipsen för att påverka sina hormonnivåer positivt stämmer ju faktiskt väldigt bra in på en hälsosam livsstil i övrigt, så det finns ju bara mer att vinna på att se över sina vanor! Right?
 
 
Tillväxthormon används ibland i dopingsammanhang och det finns även dyra behandlingar med sprutor. Det där tycker jag att vi alla bojkottar och skippar helt! Överdosering av tillväxthormon är inte heller bra, och att se över sina vanor och på så sätt påverka sina nivåer räcker gott och väl!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0