monica mastermind tipsar: höj nivåerna av hälsobringande hormon i kroppen



Hormonerna är livsviktiga i vår kropp och ser till att sköta en väldig massa funktioner. Det är till exempel homonerna som fixar att vi blir till vid befruktningen, avgör om vi blir en kvinna eller man, trixar med vårt blodsocker så vi kan hålla oss alerta, påverkar vårt blodtryck och immunförsvar. Också hur vår sömncykel ska se ut, hur vi kan hantera stress och dessutom påverkar hormoner även vår själsliga hälsa. Hormoner kan påverka dina tankar, och dina tankar kan påverka hormonerna.

DHEA (dehydroepiandrosterone) är ett av våra hälsobringande hormoner som vi behöver mycket av. Enligt forskare kan DHEA bland annat förebygga cancer, hjärtsjukdomar och nedbrytning av ben- och hudstruktur. Hormonet är också en av faktorerna som bidrar till att minska åldrandet av hjärnan, vilket också minskar risken för till exempel alzheimers och demens. Men we are not done yet, DHEA stärker även immunförsvaret, höjer nivåerna av endorfiner och har en antiinflammatorisk effekt. DHEA är med andra ord en süperkompis man vill ha stor dos av i kroppen! Dessvärre producerar vår kropp mindre och mindre av hormonet desto äldre vi blir. Men det går att påverka själv också!

Vi älskar DHEA! SÅ hur kan vi höja nivåerna av hormonet i kroppen?
♥ Regelbunden träning är bra, men se upp för överträning.
♥ Att meditera har visat sig ha ökat nivåerna av DHEA i kroppen, speciellt hos kvinnor. Men även hos män kan man se en förbättring.
♥ Medelålders män får också en ökad mängd DHEA om de får regelbunda orgasmer. Så feel free att njuta! Ingen aning hur det ser ut för kvinnor dock på den punkten.

Som vanligt handlar det alltså om en sund inställning till träning, vilket påverkar i princip allt i kroppen! Och framförallt, att träning fortsätter att bli av även när man blir äldre! Faktan har jag hittat i Helena Nybloms bok Livskraft. Eftersom hälsa är ett område under ständig utveckling så är det alltid bäst att även kolla upp mer om detta. Alla reagerar olika och hälsa är specifikt och unik för alla!

Ta hand om er!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0